Geçmişten Günümüze Osmanlı Şerbetleri

Geçmişten Günümüze Osmanlı Şerbetleri

Osmanlı Döneminde birçok hastalığın tedavisi için kullanılmış şifalı bitkilerden elde edilen şerbetlerin günümüze taşındığı program Ramazan boyunca her gün sizlerle olacak. Osmanlı Şerbetlerinin yanı sıra programa eşlik eden Gazeteci Yazar Vehbi Tülek’te dönemin en ilgi çeken hikâyelerini paylaşacak.

Ferahlık veren güzel kokusuyla nam salmış Gül Şerbetinden, bin derde deva Sarayların vazgeçilmez şerbeti Demirhindi’ ye birçok şerbet tarifi verilip, faydalarına değinilecektir.

Geçmiş Dönemlerde ömürlerinin büyük bir kısmı Seferlerde geçen Atalarımızın bu şerbetler sayesinde daha çok güç ve enerji bulduğu bilinir. Osmanlı Döneminde Bitkiler ve meyveler şerbet olarak sofralara en güzel sunumlarla hazırlanır ve mutfaklarda mutlaka çeşit çeşit şerbetlere yer verilirmiş.

Kanuni Sultan Süleyman’ ın en sevdiği şerbetlerden biri Demirhindi şerbeti olarak bilinir. Bu bilgiyi kısaca şöyle bir anekdotla anlatabiliriz; Kanuni Sultan Süleyman sıcak bunaltıcı bir yaz günü Yeniçeri ortalarını ziyaret ederken susamış ve Soğuk bir şerbet istemiş. Padişaha ait bir tas içinde buz gibi bir demirhindi şerbeti ikram etmişler. Kanuni bu şerbeti o kadar çok sevmiş ki o tası altınla doldurtup, şerbeti yapan ustaya göndermiş.

Geçmişten Günümüze Osmanlı Şerbetleri’ nde hem birçok bitkiyi tanıyıp hem de faydalarını göreceğiz. Bu bitkilerin birçoğunu günümüze taşıyan program hanımların oldukça ilgisini çekecektir.

Şimdilerde hanımların güzellik sırlarını oluşturan bildiğimiz bitkilerin yanı sıra, belki de yeni tanışacağımız Dönemin bu değerli bitkilerinin de faydalarını öğreneceğiz.

Araştırmacı Yemek Yazarı ve Danışman Nilgün Tatlı’ nın sunduğu ve gazeteci–yazar Vehbi Tülek’ in eşlik ettiği Geçmişten Günümüze Osmanlı Şerbetleri’ ni Ramazan Boyunca TRT1 ekranlarından takip edebilirsiniz.

Başa Dön